Kraft karton

Kraft karton kopen

Kraft karton, ook wel bekend als bruin karton of gerecycled karton is een materiaal dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen in diverse toepassingen. Kraft karton heeft de volgende kenmerken:

  • Milieuvriendelijk: Kraft karton staat bekend om zijn duurzaamheid en milieuvriendelijke eigenschappen. Het wordt meestal gemaakt van gerecyclede materialen en is biologisch afbreekbaar, wat bijdraagt aan een groenere planeet.
  • Stevig en Sterk: Kraft karton is uiterst stevig en kan verschillende vormen van slijtage en scheuren weerstaan. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor verpakkingen en beschermende hulzen.
  • Veelzijdigheid: Dit type karton is verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan projecten, variërend van knutselen en scrapbooking tot verpakkingen en kunst.
  • Personaliseerbaar: Kraft karton biedt een neutraal, natuurlijk canvas dat gemakkelijk te personaliseren is. Het kan worden beschilderd, gestempeld, beplakt of bedrukt om aan je specifieke behoeften te voldoen.

Online kraft karton kopen

Handlettering op kraft karton

Als je gaat handletteren op kraft karton dan heb je goede dekkende pennen en stiften nodig. Goede krijtstiften van Posca of Securit en de Uni-Ball Broad fineliners zijn hiervoor een absolute aanrader! Laat de inkt even drogen, voordat je het weer aanraakt. Wanneer je gaat handletteren op kraft karton dan krijg je dankzij de mooie dekkende pennen een erg gaaf effect! Het is net even anders dan wanneer je op wit karton gaat werken. Ik raad je aan om eerst een lichte schets te maken met potlood en daarna hierover heen te gaan met de krijtmarkers en gelpennen.

Waarom wordt kraft karton ook wel gerecycled karton genoemd?

Kraft karton wordt vaak aangeduid als gerecycled karton vanwege de associatie met milieuvriendelijkheid en het gebruik van gerecyclede materialen in de productie. Hier is een uitleg:

Kraft Karton: Kraft karton is een type karton dat oorspronkelijk is ontwikkeld in de 19e eeuw in Duitsland. Het onderscheidende kenmerk van kraft karton is dat het wordt geproduceerd met behulp van een speciaal chemisch proces dat houtpulp verandert in kartonvezels. Dit proces staat bekend als het kraftproces, waarbij lignine, een component van hout, wordt verwijderd. Hierdoor krijgt het karton een karakteristieke bruine kleur en een stevige, vezelachtige textuur.

Gerecycled Karton: Hoewel kraft karton oorspronkelijk wordt geproduceerd met behulp van nieuwe houtpulp, wordt het vaak ook gemaakt van gerecyclede materialen. Dit is waar de term “gerecycled karton” vandaan komt. Gerecycled karton wordt vervaardigd door oud papier en karton te verzamelen, te verwerken en om te zetten in nieuwe kartonvezels. Deze vezels kunnen dan worden gebruikt om nieuw karton, inclusief kraft karton, te produceren.

Gerecycled karton wordt gewaardeerd om zijn milieuvriendelijke eigenschappen, omdat het helpt bij het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Het gebruik van gerecyclede materialen in kartonproductie vermindert de noodzaak om nieuw hout te kappen en vermindert de impact op het milieu.

Hoewel kraft karton van oorsprong is ontstaan uit nieuwe houtpulp, wordt het vaak vervaardigd met een deel gerecyclede vezels, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Dus, de termen “kraft karton” en “gerecycled karton” worden soms door elkaar gebruikt, en beide verwijzen naar karton dat de nadruk legt op duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid in de productie.

Welke kleuren kraft karton zijn er?

Wat betreft de kleuren van kraft karton, traditioneel is kraft karton bruin van kleur vanwege het gebruik van ongebleekte houtpulp. Er zijn echter ook gekleurde versies beschikbaar, waarbij de meest voorkomende kleuren zijn:

  • Bruin Kraft Karton: Dit is de klassieke en meest herkenbare kleur van kraft karton, met een natuurlijke bruine tint.
  • Wit Kraft Karton: Wit kraft karton is wit of lichtgrijs van kleur en wordt vaak gebruikt voor een schone en heldere uitstraling.
  • Zwart Kraft Karton: Zwart kraft karton biedt een elegant en dramatisch contrast voor speciale projecten en wordt vaak gebruikt voor handlettering en scrapbooking.
  • Gekleurd Kraft Karton: Naast de bovengenoemde kleuren, zijn er ook gekleurde versies beschikbaar, zoals rood, groen, blauw, enzovoort. Deze worden vaak gebruikt voor knutsel- en decoratieve projecten.